Nordiske Filmdager

For andre gang arrangeres Nordiske Filmdager, et samarbeid mellom Foreningen Norden Gauldal og Støren Kino.

Vi ønsker med dette og styrke det lokale filmtilbudet med kvalitetsfilm, skolekinotilbudet og bruken av film i undervisning og vise fram nordisk mangfold og kultur. Det er visninger for barnehager og skoler, samt et åpent program for barn og voksne. Det blir også aktiviteter i forbindelse med noen av visningene.

Årets hovedfilm er Per Fugelli – Siste resept, og i den forbindelse holder hans sønn, Aksel Fugelli, foredrag om sin far basert på bøker og dokumentarfilmen.

Det blir filmer fra alle de fem nordiske landene.

Visninger for barnehager og skoler starter mandag 22. januar, det åpne programmet åpner onsdag 24. kl 13.00, og varer til lørdag kveld. Se våre programsider for detaljert program.

Nordiske Filmdager er støttet av Norsk Filminstitutt.

Årets filmer:

Tigre & Tatoveringer

Tillatt for alle

43 min.

Animasjon / Barnefilm

Regi: Karla Von Bengtson

Nasjonalitet: Danmark

Språk: Norske Stemmer

Lengde: 43 min.

Produksjonsår: 2010

Omtale:

Lille Mai bor sammen med tatovøren Sonny. Barn og tatoveringer er som alle vet en dårlig kombinasjon. Derfor snakker de mye om å finne en normal familie til Mai. Med mamma og pappa, kanskje en storebror og i alle fall måltider som det er grønnsaker i.

Tigre & Tatoveringer er den perfekte begynnerfilm på kino for de aller minste, både når det gjelder lengde og animasjonen.

Opp i det blå

1 t. 22 min.

Barnefilm / Familiefilm

Regi: Petter Lennstrand

Nasjonalitet: Sverige

Språk: svensk tale, ikke tekstet

Omtale:

Pottan (8) er nødt til å dra på rideleir i sommerferien, siden foreldrene, som alltid har det kjempetravelt med jobbene sine, ikke har tid til ferie. Problemet er bare at Pottan ikke havner på leir, men derimot på en ganske luguber søppelfylling. Her jobber og bor en brokete gjeng, spilt av mennesker og dukker. De har en hemmelig plan om å komme seg til verdensrommet og bli styrtrike på romsøppel. Vil de klare det?

Dette er noe av det mest absurde, elleville og hysterisk morsomme du vil se på film i år – og det gjelder like mye for voksne som for barn. Det er bare å gi seg ende over for OPP I DET BLÅ!

Oskars Amerika

1 t. 19 min.

Barnefilm / Familiefilm

Regi: Torfinn Iversen

Nasjonalitet: Norge

Språk: Norsk

Omtale:

Feelgood for hele familien. Aftenposten - Terningkast 5.

Noe motvillig tilbringer ti år gamle Oskar sommerferien på gården til bestefaren. Sommeren skal likevel vise seg å bli innholdsrik når han møter Levi som bor i nærheten med den nærsynte hesten sin. Sammen legger de en vill plan om å ro til Amerika.

Sameblod

1 t. 50 min.

Drama

Regi: Amanda Kernell

Nasjonalitet: Sverige

Språk: Svensk

Produksjonsår: 2016

Omtale:

"Vinner av Dragon Award - Best Nordic Film"

'Sameblod' er kjærlighetserklæring til dem som forlot og de som ble værende...

Elle Marja, 14, er en reindriftssamisk jente. Hun blir utsatt for rasisme på 1930-tallet, og rase-biologiske undersøkelser på kostskole. Hun begynner å drømme om et annet liv. For å oppnå dette, må hun bli en annen, og bryte alle bånd med sin familie og kultur..

Tom of Finland

1 t. 51 min.

Biografi / Drama

Regi: Dome Karukoski

Nasjonalitet: Danmark/Finland/Sverige/Tyskland/USA

Språk: Engelsk/Finsk/Tysk

Omtale:

Historien om en av 1900-tallets mest betydningsfulle kunstnere.

TOM OF FINLAND forteller historien om en ikonisk kunstner og en modig forkjemper for homofiles rettigheter. Den dekorerte offiseren Touko Laaksonen vender hjem etter en pregende, men heroisk innsats i andre verdenskrig. Livet i et fredelig Finland viser seg imidlertid ikke å være stort mer gjestmildt. Touko søker tilflukt i kunsten, hans verker ble berømte under signaturen "Tom of Finland".

Hjartasteinn

2 t. 9 min.

Drama / Romantikk

Regi: Guðmundur Arnar Guðmundsson

Nasjonalitet: Danmark/Island

Språk: Islandsk

Produksjonsår: 2016

"Følsomt om ung seksualitet" -Bergens Tidende

I en avsidesliggende fiskelandsby på Island opplever Þor og Kristján en dramatisk sommer. Hjemme hos Þor plager hans to søstre både ham og deres tyngede alenemor, mens Kristjáns mor truer med å forlate familien på grunn av farens voldelige utbrudd.

Guðmundur Arnar Guðmundsons langfilmdebut er delvis basert på hans egne erfaringer, og behandler velkjente oppvekstdrifter med stor ømhet. Filmens fotograf er den prisbelønte nordmannen Sturla Bradth Grøvlen, kjent gjennom EN NATT I BERLIN (2015) og STABUKKER (2015). Omtale: Tromsø internasjonale filmfestival

Per Fugelli - siste resept

1 t. 50 min.

Dokumentar

Regi: Erik Poppe

Nasjonalitet: Norge

Språk: Norsk

Lengde: 1 t. 50 min.

Produksjonsår: 2018

Et sterkt og livsbejaende portrett av Per Fugelli

Samfunnet var hans pasient, hele landet hans skrivebord, og mediene hans konsultasjonsrom. Som vår kollektive fastlege har han snakket i store, vakre bokstaver, og gjerne i krigstyper, om helsa vår. Samfunnsdebattanten og sosialmedisineren Per Fugelli ble det siste halvannet året fulgt tett av filmskaper Erik Poppe, og resultatet er et meget personlig, tankevekkende og humoristisk portrett.

Den andre siden av håpet

1 t. 41 min.

Drama

Regi: Aki Kaurismäki

Nasjonalitet: Finland

Språk: Finsk

Omtale:

Finsk, sort dramakomedie på sitt beste - Kaurismäki er tilbake!

DEN ANDRE SIDEN AV HÅPET er en hjertevarm og sjarmerende film om ulike menneskeskjebner og uventede vennskap - med melankolske og musikalske undertoner.

"Bare en stor kunstner kan skape en film som både er komedie, satire og tragedie på én og samme tid" uttalte Berlinale-juryen da Aki Kaurismäki vant Sølvbjørnen for beste regi. Aki Kaurismäki er en av Europas mest anerkjente filmskapere, og som alltid i hans særegne univers kommer filmene med et soundtrack du må trampe takten til.